Helena Třeštíková, DocsBarcelona d’Honor 2023

La cineasta txeca recollirà el premi en la 26a edició del Festival Internacional de Cinema Documental, que se celebrarà del 18 al 28 de maig

Festival

DocsBarcelona retrà homenatge a la cineasta Helena Třeštíková, de 73 anys, una de les documentalistes europees contemporànies més rellevants. La seva extraordinària trajectòria de més de cinquanta títols serà reconeguda amb el lliurament del DocsBarcelona d’Honor, un premi que celebra “una producció prodigiosa fortament vinculada a la seva terra natal, la República Txeca. Avui, les seves pel·lícules són ja un llegat i un document de primera mà sobre l’últim mig segle d’història del país”. Třeštíková recollirà el guardó en la inauguració del certamen, que celebrarà la vint-i-sisena edició del 18 al 28 de maig i portarà una trentena de documentals al CCCB i els Cinemes Aribau.

Helena Třeštíková va ocupar breument el càrrec de ministra de Cultura del seu país el 2007 i va endinsar-se en la vida i l’obra del també director txec Milos Forman amb Forman vs. Forman, pel·lícula estrenada el 2019 al DocsBarcelona i al Festival de Cannes. Amb un potent focus en les relacions humanes i les qüestions socials, Třeštíková ha construït una extensa filmografia on brilla el time-lapse, recurs emprat sovint per la cineasta per seguir els seus personatges durant dècades de les seves vides.

El reconeixement del DocsBarcelona es completarà amb una retrospectiva a la Filmoteca de Catalunya, que inclourà tres dels seus títols més celebrats: Katka (2010), retrat filmat al llarg de catorze anys d’una adolescent drogodependent que lluita per superar la seva addicció; Private Universe (2012), en què Třeštíková filma durant prop de quatre dècades una família txeca amb el rerefons de la caiguda del socialisme estalinista i l’entrada a la Unió Europea, i la recent René – The Prisioner of Freedom (2021), seqüela de René (2008), en la qual la cineasta es retroba amb el seu protagonista, un jove a qui va filmar durant vint anys en una presó juvenil. El film esdevé un retrat d’un outsider altament crític amb la societat i el sistema, en els quals no encaixa.

Třeštíková també oferirà una classe magistral amb una selecció íntima i acurada de les seqüències de la seva filmografia que més l’han influït. La sessió serà conduïda per Marga Almirall, de la Mostra de Films de Dones de Barcelona, entitat que coorganitza la masterclass amb el DocsBarcelona.