Masterclass amb Helena Třeštíková

– Coorganitzada amb la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona

Txec (amb traduccio al català)
Esdeveniment
Dates
19 de maig 2023 17:30 — 19:00
Ubicació
Filmoteca de Catalunya
Descripció

El DocsBarcelona i la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona coorganitzen una masterclass amb la cineasta txeca Helena Třeštíková (República Txeca, 1949) amb motiu de l’homenatge que el festival ret a la seva trajectòria fílmica en aquesta 26ena edició.

Helena Třeštíková va començar la seva carrera cinematogràfica a meitat dels anys setanta i des d’aleshores ha realitzat més de 50 documentals. Els seus interessos cinematogràfics giren sempre al voltant de les relacions humanes i les qüestions socials i la seva especialitat són els documentals de timelapse en els quals segueix els seus personatges durant algunes dècades de les seves vides. En aquest sentit, l’obra de Třeštíková planteja qüestions rellevants per a la pràctica del cinema documental com ara els límits entre creador i obra, l’ètica que subjau a les relacions que s’estableixen entre la realitzadora i els seus personatges, o el treball de muntatge en el qual es creen noves relacions temporals o associacions de significat que transcendeixen la realitat.

Helena Třeštíková ha guanyat dues vegades la principal competició del Karlovy Vary International Film Festival (1998 – ‘The Sweet Century’; 2015 – ‘Mallory’). El 2010, ‘Katka’ va guanyar el Czech Lion i ‘René’ va triomfar als European Film Awards de 2008. A més, Třeštíková va cofundar la Film and Sociology Foundation (Nadace Film & Sociologie, 1994) i la Fundació Man And Time (Nadace člověk a čas, 1994).

Durant la retrospectiva que oferirem a la Filmoteca de Catalunya es podran veure tres dels seus títols més celebrats, ‘Katka’ (2010), ‘Private Universe’ (2012) i la recent ‘René – The Prisioner of Freedom’ (2021) que fou estrenada al festival IDFA d’Amsterdam.

Per a la masterclass, Helena Třeštíková ha fet una selecció íntima i acurada d’algunes de les seqüències de la seva filmografia que més l’han influït i que d’alguna manera han condicionat la seva manera de fer cinema. A través d’aquestes seqüències podrem descobrir la seva forma de treballar i els reptes als quals s’ha hagut d’enfrontar alhora de filmar els seus personatges durant tants anys de les seves vides. La sessió serà conduïda per Marga Almirall, de la Mostra International de Films de Dones de Barcelona.

Ponents
Helena Třeštíková

Helena Třeštíková

Directora

Helena Třeštíková es va graduar en el programa de Direcció Documental de la FAMU. Des de 1974 ha rea...

Amb el suport de
Inscripcions
Accés lliure i gratuït
Fins a omplir aforament