Helena Třeštíková

Directora

Helena Třeštíková es va graduar en el programa de Direcció Documental de la FAMU. Des de 1974 ha realitzat més de 50 documentals. La seva obra se centra principalment en les relacions humanes i en qüestions socials i s’especialitza en documentals de time-lapse en els quals segueix els seus protagonistes durant un llarg període de temps. L’Helena és una de les documentalistes txeques amb més èxit. Ha guanyat dues vegades la principal competició del Karlovy Vary International Film Festival (1998 – The Sweet Century; 2015 – Mallory). El 2010, la seva obra Katka va guanyar el Czech Lion i René va triomfar als European Film Awards de 2008. L’Helena va cofundar la Film and Sociology Foundation (Nadace Film & Sociologie, 1994) i la Fundació Man And Time (Nadace člověk a čas, 1994). El 2007 va ocupar breument el càrrec de ministra de Cultura. La seva pel·lícula Forman vs. Forman es va estrenar al DocsBarcelona i al Festival de Cannes el 2019. Els seus últims documentals Anny i René – The Prisoner of Freedom, es van estrenar al festival IDFA d'Amsterdam.

Pel·lícules
Helena Třeštíková i Jakub Hejna

Forman vs. Forman

Poques vides amaguen tantes desgràcies i cops de bona sort com la del Milos Forman. Un delicat retrat que va més enllà de la simple biografia.

Helena Třeštíková

RENÉ – THE PRISONER OF FREEDOM

En aquesta seqüela de ‘René (2008), Helena Třeštíková es retroba amb un jove a qui va filmar durant vint anys en una presó juvenil. Ara René fa el possible per no tornar a entrar-hi.

Helena Třeštíková

Private Universe

Durant 37 anys Helena Třeštíková filma la família formada per la Jana i el Petr mentre la República Txeca s’enfronta a la caiguda del socialisme stalinista i l’entrada a la Unió Europea.

Helena Třeštíková

Katka

Durant 14 anys acompanyem la Katka en la seva lluita per superar la seva drogodependència. Quan es queda embarassada un horitzó d’esperança sembla obrir-se a la seva vida. *La pel·lícula conté imatges que podrien ferir la sensibilitat de l’audiència.