Un palmarès que sacseja consciències

Festival

L'edició 2021, que ha acollit 33 llargmetratges documentals provinents de 33 països, ha acomiadat dotze dies de projeccions amb l’estrena de Dani Karavan, retrat de l’escultor israelià autor del memorial dedicat a Walter Benjamin a Portbou que ha mort avui als 90 anys d’edat. Explica Joan González: “Estem segurs que aquesta fórmula híbrida es mantindrà un cop acabi aquest període excepcional. Les coses están canviant i el DOCSBARCELONA està atent a aquests canvis per adaptar-s’hi en alguns casos, com tot l’univers on line, i anticipar-se en d’altres, com la experiència presencial a les sales amb nous elements que anirem desenvolupant. Han estat molts petits moments els que han marcat la temperatura d’un DOCSBARCELONA especial, que posa rumb a la que será la seva 25ª edició el maig 2022”.

Perspectiva animalista, social i de gènere

“Per mi, l’essència del cinema està en mostrar, no en narrar”, ha dit en reiterades ocasions el prestigiós cineasta rus Victor Kossakovsky, i a la seva darrera pel·lícula, Gunda, ho porta fins a les darreres conseqüències: el cineasta planta la càmera davant d’una truja, i d’altres animals de granja, i, en blanc i negre i sense cap presència humana ni més argument que la pura observació, fa un al·legat en favor de la vida animal que, sense crides a l’activisme, aconsegueix donar un contundent missatge contra l’explotació de la indústria agroalimentària. Destinada a sacsejar consciències, Gunda ha estat la gran triomfadora de DOCSBARCELONA 2021, guanyant el Premi al Millor Documental dins la Secció Oficial Panorama. El jurat format per Elisabet Cabeza, Jordi Cuixart, Garbiñe Ortega i Petra Seliškar l’han escollit argumentant que “aquesta pel·lícula fa servir un lirisme potent i un punt de vista inusual per crear un nou sentit pastoral per al segle XXI. Sense fer ús de cap enfocament melodramàtic, l’empatia i l’emoció juguen un paper dominant a través del qual aprenem una gran lliçó sobre l’ètica de la vida”.

D'entre els films projectats a la Secció Oficial Panorama, els membres del jurat han atorgat el Premi Nou Talent, dirigit a cineastes debutants, al col·lectiu anònim (per evitar possibles represàlies governamentals) Hong Kong Documentary Filmakers, per Inside the Red Brick Wall. Filmada amb múltiples càmeres des de les entranyes de les protestes estudiantils pro-democràcia a Hong Kong l’any 2019, la pel·lícula es centra en el setge policial al campus de la Universitat Politècnica, amb enfrontaments molt violents que van durar diversos dies. Impactant en la manera de retratar els conflictes socials i les protestes del segle XXI en plena era digital, extraordinàriament immersiva, Inside the Red Brick Wall s’endú el premi. En paraules del jurat, "aquesta pel·lícula col·lectiva ens dóna accés a un esdeveniment històric, fent-nos sentir partíceps d’aquesta llarga protesta que va tenir lloc a Hong Kong. Teixeix una narrativa complexa i coherent a partir d’aquest caos i retrata de forma brillant les preocupacions fundamentales de la joventut d’aquest país asiàtic".

A la Secció Oficial Latitud, dedicada a la producció de la Península Ibérica i l'Amèrica Llatina, el jurat format per Marc Serena, Pere Sallent i Sonia Herrera ha premiat la producció catalana El secreto del Doctor Grinberg, del cineasta Ida Cuéllar, “per la seva magnífica realització i ritme àgil, i per la seva història apassionant”. Jugant amb les eines del true crime, la pel·lícula dibuixa la figura del doctor Jacobo Grinberg, i posa el focus en la seva misteriosa desaparició sense deixar rastre a finals de 1994. Considerat l’Einstein de la consciència, xaman pels científics i científic pels xamans, el mexicà Grinberg va ser un estudiós de la percepció d’altres realitats, vinculació de ment i matèria i de la interconnexió cerebral entre diferents subjectes. I el director construeix un hipnòtic thriller metafísic, seguint les pistes de la desaparició i els entrebancs que van trobar els investigadors.

Amb títols a les esquenes com Comandant Arian (2018) o Game Over (2015), la reusenca Alba Sotorra segueix rastrejant arreu del món històries humanes que reflexionen, des d’una perspectiva de gènere, sobre llibertat, igualtat i identitat. Amb The Return, Life After ISIS, la cineasta viatja fins al camp d’ al-Roj, al nord-est de Síria, per donar veu a un grup de dones marcades pel seu passat, que busquen una segona oportunitat després d’abandonar les seves famílies i els seus països seduïdes per la propaganda de l’ISIS. Testimonis com el de Hoda Muthana, nord-americana de 24 anys, considerada terrorista al seu país, atrapada sense poder tornar, i que resumeix a la pel·lícula la seva experiència amb l’ISIS: «Era l’infern a la Terra». Sotorra planteja, amb empatia i sense prejudicis, la incòmoda pregunta de si aquestes dones mereixen el perdó. D’aquesta manera ha conquerit el Premi del públic i el del Jurat Jove Reteena, format per Albert López Ricart, Joaquín Moya, Cristina Malo, Paula Torné i Maria Vilaltella Bosch. Li han donat el seu premi a Alba Sotorra perquè The Return, Life After ISIS “és un film que humanitza una realitat molt llunyana i ens qüestiona els nostres prejudicis. Per fer-nos reflexionar sobre els discursos mediàtics i els estereotips presents als mitjans de comunicació. Per la valentia de la directora i de totes les protagonistes al posar-se davant de la càmera”. També hi ha perspectiva de gènere a Room Without a View, coproducció entre Àustria i Alemanya que signa la catalana Roser Corella, i que mostra el cru dia a dia de les dones migrants que fan de treballadores de la llar al Líban. El jurat, format per Ona Anglada, Dani Vilaró i Darío Gómez, li ha donat el Premi Amnistia Internacional Catalunya DOCSBARCELONA, al que opten les pel·lícules amb una temàtica que s’impliqui en la defensa dels Drets Humans i de la llibertat d’expressió. L’elecció arriba "per ser un documental colpidor que aborda des d'una mirada polièdrica i creativa la vulneració de drets humans de les treballadores migrants domèstiques al Líban, país amb una legislació discriminatòria que afavoreix un sistema d'explotació, treball forçós i tràfic d'éssers humans. Un relat molt ben filat que denuncia l'acceptació d'una greu violació de drets humans que atempta contra la dignitat i la integritat de les persones i és considerada esclavitud moderna".

Públic i pedrera

Sempre atent al nou talent que encara les seves inquietuds cap al documental, DOCSBARCELONA dedica la seva secció DOC-U als treballs de centres d’estudis superiors d’arreu de l’estat espanyol. Anna Hanslik i la seva La ermitaña, sorgida del Master Documental Creatiu de la UAB, ha estat escollida pel jurat format per Alba Cros, Carolina Ciuti i Heidi Ramírez, “per la seva qualitat cinematogràfica i l’aposta formal, i perquè ens mostra un personatge fascinant que ha triat un confinament voluntari en una època on es reflexiona al voltant de l’aïllament personal i del tipus de vida”. El personatge del què parla el jurat és la Montserrat, una dona amb una història apassionant que viu en una petita ermita enmig de la Serra de Montsant. I si DOC-U premia nous talents, el premi DOCS&Teens l’atorguen els nous públics, els adolescents. Ells han decidit que la millor pel·lícula d’aquesta secció, que aquest any es dedicava a la identitat en l’adolescència, era la colpidora El niño de fuego, d’Ignacio Acconcia, que s’acosta a Aleixo Paz, un jove que, quan tenia 8 anys, va patir un accident que li va cremar el 90 per cent del seu cos. Tota una lliçó de vida, la que ens dóna aquest impactant retrat del dia a dia d’Aleixo, i el seu procés de canalitzar la ràbia i la frustració a través de la música hip-hop. I finalment, el Premi Docs del Mes, que recull els vots que, al llarg de l’any, han anat emetent els assistents a les projeccions de la xarxa, ha anat a parar a les mans de la hipnòtica Honeyland, de Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov, ja guanyadora del Premi al Millor Documental al DocsBarcelona 2019.

Palmarès DOCSBARCELONA 2021

Premi DOCSBARCELONA al Millor Documental: Gunda, de Victor Kossakovsky.

Premi Nou Talent: Sinside the Red Brick Wall, del col·lectiu Hong Kong Documentary Filmakers.

Premi Latitud: El secreto del Doctor Grinberg, d’Ida Cuéllar.

Premi Amnistia Internacional Catalunya: Room Without a View, de Roser Corella.

Premi del públic: The Return: Life after ISIS, d’Alba Sotorra.

Premi DOC-U: La ermitaña, d’Anna Hanslik.

Premi Docs&Teens: El niño de fuego, d’Ignacio Acconcia.

Premi Jurat Jove Reteena: The Return, Life After ISIS, d’Alba Sotorra.

Premi del Públic Docs del Mes: Honeyland, de Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov.

Premis d’Indústria DOCSBARCELONA 2021

Premi Public Pitch: Unbound, de John English i Tom Garner.

Premi Speed Meetings: Touche, de Martina Moor.

Premi Doc Series: Queen of Chess, de Bernadett Tuza-Ritter.

Premi Rough Cut Pitch: Age, de Gustav Ågerstrand, Åsa Ekman, Oscar Hedin i Anders Teigen.

Premi Public Pitch: Ole mi coño - The Riposte to Digital Violence, de Patricia Franquesa.

Premi DAE: Pepi Fandango, de Lucija Stojevic.

Premi FipaDoc: The Click Trap, de Peter Porta.

Premi East Doc Platform: Unbound, de John English i Tom Garner.

DokFest Munich - Doc Around Europe Award: Ole mi coño - The Riposte to Digital Violence, de Patricia Franquesa.

San Sebastian Lau Haizetara co-production forum: The Click Trap, de Peter Porta.