Dotze documentals catalans a la 27a edició de DocsBarcelona

Patricia Franquesa, Adrián Silvestre, Lucija Stojevic o Laia Manresa, entre els documentalistes que presentaran les seves pel·lícules al certamen

Festival

Tres produccions documentals catalanes competiran en la Secció Oficial de DocsBarcelona 2024 i nou més ho faran a la nova secció Docs&Cat. Un total de dotze títols conformen l’aposta més ferma del Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona pel talent creatiu i la indústria de casa nostra, amb la qual el certamen reivindica la mirada particular que el cinema català dedica al gènere. La 27a edició de DocsBarcelona tindrà lloc del 2 al 12 de maig al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i als Cinemes Renoir Floridablanca.

Roda el món i estrena al Docs

Dins de la Secció Oficial competitiva, Docs&Pearls, es podran veure tres títols de factura catalana que han tingut recentment la seva première mundial en prestigiosos festivals internacionals arreu del món i arriben al nostre país de la mà de DocsBarcelona. És el cas del segon llargmetratge de Patricia Franquesa (Estimada Sara), el thriller documental My Sextorsion Diary, seleccionat pel festival d’Austin South by Southwest, i en el qual la directora catalana mostra com canvia el seu món per un xantatge després del robatori del seu ordinador.

D’altra banda, Hágase su voluntad, d’Adrián Silvestre (Sedimentos), recentment estrenat al Festival de Thessaloniki, copsa el pols al microcosmos de la família del cineasta i els llaços invisibles que la uneixen. Sissel Morell Dargi també estrena aquests dies al Festival Internacional de Cinema Documental de Copenhague (CPH:DOX) la seva òpera prima, Balomania, un retrat del Brasil i de la cultura clandestina de bandes il·legals de globus aerostàtics.

Nou documentals catalans a la nova secció Docs&Cats

El festival programarà enguany una nova secció competitiva, Docs&Cat, que aixoplugarà la producció catalana. Nou títols optaran a un nou premi de 3.000 euros, patrocionat per La Xarxa Audiovisual Local (XAL) i atorgat pel Jurat Docs&Cat, i quatre d’ells tindran la seva première mundial a DocsBarcelona.

És el cas de Casa Reynal, de Laia Manresa (Morir de día), sobre la transmissió familiar i el llegat de la seva memòria; de Respira, mama, una història pel dret a respirar un aire net signada per Meri Collazos; d’Unbound, de John English i Tom Garner, sobre un grup de ballarines que sobreviuen als abusos del món de la dansa i la seva lluita per recuperar la confiança i l’escenari; i d’Un estel fugaç, d'Ignasi Guerrero i Arturo Mendiz, Goya al millor curtmetratge de ficció per El corredor, que porta ara a la pantalla el dol perinatal des del punt de vista del pare.

Dos títols arriben premiats del Festival de Málaga. El documental Binu, història de dues estrelles, de Guillem Cabra i Mar Clapés, ens presenta Francesc Fortí i Francina Suriñach, propietaris del primer restaurant d'un poble a aconseguir dues Estrelles Michelin, que ara viu un segon boom. Ha estat reconegut amb el premi del Jurat de la secció 'Cinema Cocina' del certamen andalús, mentre que Pepi Fandango, de Lucija Stojevic (La Chana), ha recollit una Menció especial del jurat. La directora croata acompanya un supervivent de l’Holocaust en el seu viatge des de Viena fins a Andalusia per a enfrontar-se a la seva relació conflictiva amb el flamenc més autèntic, que va conèixer durant la seva infància als camps nazis del Sud de França.

A The Click Trap, Peter Porta s'endinsa en el costat fosc de la publicitat en línia, un negoci lucratiu amb un elevat cost humà que amenaça l'estabilitat de les nostres democràcies. Science Fiction, de Francisco Forbes i Ferran Romeu, retrata un científic, Laurence Burton, perseguint el seu somni de tota la vida: construir un avió propulsat únicament amb energia neta.

Completa la nova secció dedicada a la producció catalana Burden, de Miguel Eek, que aborda un tabú proposant una visió inèdita sobre la violència emocional, física i sexual exercida contra homes. El documental, que s’estrenarà a Espanya dins el DocsBarcelona, acompanya tretze homes en un retir en un bosc de Mallorca per iniciar un procés de sanació individual i col·lectiva.

“El talent local continua viu i poderós”

La directora artística del DocsBarcelona, Anna Petrus, ha destacat que “acompanyar i promoure el talent documental català és un dels compromisos més importants del DocsBarcelona”. Ha afegit que “és per això que esperem que els públics del festival s’entusiasmin amb la programació de la secció Docs&Cat i amb les tres pel·lícules que competeixen a la secció internacional Docs&Pearls. Son documentals que demostren que el talent local continua viu i poderós”.