Diari de la Direcció Artística - Maig

Per Anna Petrus

Festival

L’ART DE RECOLLIR ELS FILMS QUE ENS VENEN A TROBAR

Programar un festival s’assembla molt a cuidar un jardí. Cal una mirada atenta, amorosa i apassionada a tots els elements de l’ecosistema. I dedicar-hi temps per poder veure, escoltar i, sobretot, sentir. I poder-nos emocionar, aquesta raresa en el món frenètic en què vivim. Perquè, què és un programador sinó una persona sensible a la bellesa de la vida?

És només en aquesta certa quietud de la contemplació que podem entendre la importància d’algunes flors però, també, deixar-nos sorprendre per d’altres que ens venen a trobar. I aquest és segurament el millor regal de programar. Quan sents que hi ha pel·lícules que son tan importants que t’han buscat, com si haguessin estat guiades per una energia invisible. Quan dic importants no parlo evidentment de noms consagrats ni dinàmiques de la industria, sinó més aviat del gest artístic honest del qual neixen aquelles pel·lícules que recordarem per sempre.

És per això que estic molt agraïda de tenir el privilegi de programar perquè, cal dir-ho, n’és un de privilegi. I de fer-ho amb un grup de persones plenes d’aquest desig de bellesa com l’Alba, la Heidi, el Joan, la Raquel, el Diego i l’Àngels. Persones que, malgrat el ritme imposat per la vida, busquen els moments necessaris per a la contemplació.

En l’últim any, ens han vingut a buscar films que ens fascinen per la seva forma delicada de suggerir-nos camins per desaprendre, aquesta activitat de la qual ningú parla però que és tan important perquè és l’única forma de poder després descobrir noves maneres de pensar, estar i sentir la vida, i també de relacionar-nos entre nosaltres. El cicle constant del vell i el nou que el documental té la capacitat de capturar en tota la seva fragilitat i en tot el seu potencial.

Anna Petrus

RECOMANACIONS DE MAIG

Una vida com qualsevol altra- Faustine Cros

"Un film que trenca la idealització de la figura materna i descobreix la fragilitat d'una dona qui lluita per la seva salut mental"

El pare de Faustine va immortalitzar a les pel·lícules familiars els moments més bonics de la seva vida, o això és el que ell pensava. Avui, la cineasta torna a visitar aquests films per explicar una altra història: la d'una dona que veu que el seu paper de mare, poc a poc, li treu la llibertat.

Una vida com qualsevol altra es projectarà a més de 70 sales d'Espanya durant el mes de juny dins del cicle Docs del Mes i s'estrenarà el dijous 6 de juny a les 19.30 hores als Cinemes Girona de Barcelona.

Echo of you - Zara Zerny

"Que queda de l'amor quan la mort s'emporta la persona estimada? Echo of you espigola imatges, sensacions, olors, moments de persones octogenàries qui parlen dels grans amors de les seves vides"

A través d'entrevistes sinceres i reveladores, Echo of You presenta un grup d’homes i dones danesos, tots ells amb 80 anys o més, qui, amb una honestedat commovedora, comparteixen el seus pensaments sobre les seves parelles, la desolació de perdre-les, i les formes en què la vida continua.

Mexican Dream - Laura Plancarte

"Laura Plancarte ofereix un retrat inèdit d'una dona llatinoamericana víctima d'una relació abusiva. El film trenca tots els estereotips i ens ofereix la fortalesa lluminosa d'una dona qui aconsegueix refer una nova vida".

Malena va lligar-se les trompes després d'una relació abusiva. Va fugir a Ciutat de Mèxic buscant una vida millor, però el seu exmarit va aconseguir la custòdia dels seus fills malgrat la seva lluita. Avui, la Malena té una nova parella i està acabant de construir la casa on somia viure amb els seus tres fills i un nou nadó. Tanmateix, ara que és més gran necessita un tractament de fecundació in vitro. Els fills de Malena la castiguen per sentir-se abandonats, mentre la seva parella amenaça amb marxar si la fecundació in vitro falla. Podrà unir a la seva família i fer realitat els seus somnis?

Mexican Dream ha guanyat el Premi a la Millor Pel·lícula Documental de la 27ª edició del Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona DocsBarcelona

Si vols llegir les recomanacions mensuals del Diari de la Direcció Artística, subscriu-te a la nostra newsletter aqui