‘Navalny’, crònica de la persecució de l’opositor de Vladímir Putin, inaugurarà el 25è DocsBarcelona

El Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona torna als cinemes Aribau, el CCCB, la Filmoteca de Catalunya i Filmin del 18 al 29 de maig

Festival

Presentació de la 25º edició

DocsBarcelona ha presentat avui els títols que formaran part de la seva 25a edició, una mostra del millor de la producció mundial de documentals amb vint-i-nou llargmetratges, dotze curtmetratges i quatre títols més a la secció Docs&Teens, procedents de vint-i-sis països de tot el món. Amb els Cinemes Aribau, la Filmoteca de Catalunya i el CCCB i com a seus, i amb Filmin com a finestra virtual, DocsBarcelona celebra un quart de segle de vida. Gràcies al suport de la Diputació de Barcelona i la iniciativa Docs a prop, tres títols de la programació (El Silencio del Topo, Aya i Myanmar Diaries) també arribaran a nou poblacions de la província de Barcelona. “Fer 25 edicions és tot un orgull i és inevitablement una invitació a mirar enrere i veure on som i on érem. Des del seu inici, el DocsBarcelona es va proposar crear un ecosistema documental, fent que els professionals s'hi guanyessin la vida i transmetent tota la potència del gènere, per seduir i multiplicar els espectadors”, explica el seu director, Joan González.

Durant dues setmanes, el festival oferirà un ampli ventall estilístic i temàtic. En paraules del nou director artístic i cap de programació Pol Roig: “Diverses pel·lícules d'aquesta 25a edició dialoguen entre sí i creen connexions reveladores per entendre el món d'avui. La programació d'aquest any constitueix un altaveu contra la injustícia i, a la vegada, obre múltiples finestres per imaginar nous mons i diferents formes de resistència”.

Els divuit llargmetratges que formen part de la Secció Oficial Panorama optaran al Premi Docs a la Millor Pel·lícula, que decidirà un jurat format pel director i periodista nominat a l’Oscar Carles Bosch, la cineasta i presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català Judith Colell, la gestora cultural Adele Kohout, subdirectora de DOK.Fest München, i Marco Spagnoli, periodista i cap de no ficció a MIADOC Market Roma. El festival comptarà amb la també competitiva Secció Oficial Latitud, amb vuit títols de cinematografies iberoamericanes, i amb la programadora de nou talent Marion Czarny (Fipadoc), la guionista Valentina Viso i la periodista Samantha Villar com a membres del seu jurat. Tres pel·lícules en Sessions especials, l’espai DOC-U (dedicat al talent documental dels centres d’estudis superiors d’arreu d’Espanya i coordinat per la directora Anna Petrus), la secció Docs&Teens i una sessió doble a la Filmoteca de Catalunya que homenatja Llorenç Soler, Premi Docs d’Honor DocsBarcelona, amb la projecció d’El largo viaje hacia la ira (1969) i La família de la Kènia (2005), acabaran de donar cos a la 25a edició del festival.

Espies del segle XXI

El festival s’inaugurarà el 18 de maig amb la producció nord-americana Navalny, de Daniel Roher, autor del premiat Once Were Brothers: Robbie Robertson & The Band. Guanyadora del Premi del Públic al Festival de Sundance, aquest thriller d’espies retrata la figura d’Aleksei Navalny, un dels més rellevants opositors de Vladímir Putin, avui engarjolat, i posa el focus en l’enverinament que va patir en un viatge en avió de Sibèria a Moscou, en la seva recuperació posterior i en la lluita per esbrinar qui hi havia darrere el seu intent d’assassinat.

Una de les sessions especials connecta amb la més estricta actualitat. Es tracta del darrer treball de Laura Poitras, guanyadora de l’Oscar amb Citizen Four (2014), un curtmetratge titulat Terror Contagion que exposa les activitats de l’empresa israeliana NSO Group, creadora del programari espia Pegasus, utilitzat recentment per infectar els telèfons d’una seixantena de persones relacionades amb l’independentisme. A Terror Contagion, Laura Poitras proposa un estudi visual que s’ha projectat com a part d’una instal·lació immersiva al Musée d'art contemporain de Montréal (MAC), i que ha comptat amb la col·laboració de l’agència d’investigació Forensic Architecture i la banda sonora de Brian Eno.

La llum del documental català

Amb la producció catalana de la seva programació, DocsBarcelona continua apostant per l’inesgotable talent sorgit a casa nostra, i per la mirada particular que el nostre cinema dedica al gènere documental. Un dels plats forts d’aquesta edició del festival és Robin Bank, que signa Anna Giralt Gris, un thriller íntim sobre l’activista català Enric Duran, el Robin Hood del segle XXI. Després d’aconseguir mig milió d'euros en crèdits sol·licitats a una quarantena d’entitats bancàries, els va destinar a projectes socials i va denunciar les pràctiques abusives dels bancs. Condemnat a presó i en cerca i captura, presentarà de forma virtual el film, programat a la secció Latitud.

Dins de la Secció Oficial Panorama, es podrà veure Estimada Sara, dirigida per la catalana Patrícia Franquesa. Un film sobre l’activisme de les dones afganes que lluiten pels seus drets a partir de la figura de la Sara, la primera taxista dona a l’Afganistan, abans del retorn dels talibans. Retrat d’una dona poderosa que trenca barreres en una societat patriarcal, és un cant a l’empatia i al diàleg entre cultures.

Quatre films catalans més formaran part de la Secció Latitud. A Tolyatti Adrift, la cineasta Laura Sisteró ens fa viatjar fins a Tolyatti, considerat com el Detroit rus, una localitat que en el passat simbolitzava l’orgull socialista per la seva potent indústria automobilística i que ara és un paratge sense futur. Un moviment juvenil rescata els icònics cotxes Lada de la fàbrica abandonada de la ciutat per transformar-los en un mitjà de rebel·lia i expressió de la seva desesperació.

Sílvia Subirós presentarà La cuina dels homes, film que construeix un relat alternatiu de la història de la cuina i l’anonimat de les dones. Subirós hi aporta la seva experiència familiar: el seu avi Josep Mercader va fundar El Motel a Figueres, emblemàtic restaurant clau en portar la modernitat culinària a Espanya. A través de material d’arxiu de diferents èpoques, descobrim el llegat oblidat d’Anna Baret, l’àvia de la Sílvia.

DocsBarcelona també estrenarà El vent que es mou, de Pere Puigbert, una crida a la importància de cuidar l'entorn, la terra i els pobles situada a l’Empordà, i que posa el focus en una energia, la del vent, que connecta els habitants amb un patrimoni cultural únic. També trobem entre les produccions catalanes Erasmus in Gaza, de Chiara Avesani i Matteo Delbò i la productora Arpa Films, periple d’un estudiant de medicina italià que, durant el seu últim any de carrera, se’n va d’Erasmus a Gaza, convertint-se en el primer estudiant de fora de Palestina que entra a estudiar a una universitat del país.

Missatge ecologista

Dins la programació de la Secció Oficial Panorama, destaquen pel·lícules amb un potent missatge ecologista, que posen el focus en conflictes mediambientals i en les amenaces al futur del planeta. Una d’elles, tant contundent com immersiva, és The Territory, d’Alex Pritz i produïda per Darren Aronofsky, guardonada a Sundance amb el Premi del Públic al Millor Documental. Un llargmetratge que fotografia la impunitat amb què una xarxa d’agricultors, amb el suport del president brasiler Jair Bolsonaro, destrossa els territoris indígenes de l’Amazones, per crear-hi camps de conreu davant la resistència del poble indígena Uru-eu-wau-wau.

Entre el relat iniciàtic i la denúncia dels efectes de l’escalfament global provocat pels països del primer món es mou l’emocionant coproducció francobelga Aya, del debutant Simon Coulibaly Gillard, que barreja documental i ficció i agafa com a títol el nom de la seva protagonista. L’Aya és una noia de Costa de Marfil, que viu el seu primer amor al mateix temps que agafa consciència que ha d’abandonar casa seva, a l'illa de Lahou, per culpa d’un nivell del mar que va pujant inexorablement. I la lluita contra el canvi climàtic és també la raó de ser i d’actuar del col·lectiu d’activistes protagonistes de Rebellion, film britànic codirigit per Maia Kenworthy i la valenciana Elena Sánchez Bellot, que segueix un procés de lluita basat en la desobediència civil i l’acció directa, i que penetra en l’ànima, les lluites d’egos i el xoc generacional dels membres del grup Extinction Rebellion.

Fire of Love és l’èpica i emotiva aventura de Katia y Maurice Krafft, una parella de geòlegs francesos que van documentar durant més de vint anys la seva passió pels volcans de mig món, als quals s’hi acostaven més del què dictava el sentit comú. Ple d’imatges espectaculars, el film està dirigit per la canadenca Sara Dosa.

Mirada humanista

A la secció Panorama brillaran tres títols que aposten per les emocions i per una mirada humanista, fins i tot en entorns tan insòlits com els metaversos cada cop més presents a les nostres vides. A la britànica We Met in Virtual Reality, de Joe Hunting, entrem de ple en un món completament virtual per viure la intimitat i els sentiments que s’hi poden compartir i experimentar noves formes de viure la sexualitat, el dol o la diversitat funcional. El director realitzarà un estudi de cas sobre la pel·lícula.

Tan íntima com visualment enlluernadora és Mil incendis, guanyadora de la Setmana de la Crítica del Festival de Locarno. Dirigida per Saeed Taji Farouky, aquesta emotiva producció francesa segueix una família de Myanmar, que es guanya la vida amb l’extracció manual de petroli en un país que ha vist com el cultiu d’arròs deixava pas a una indústria petroliera semiartesanal. I els sentiments a flor de pell també estan present a la finlandesa Karaoke Paradise, d’Einari Paakkanen, que posa humor i ànima a aquest melancòlic retrat d’un grapat de personatges ben diversos, representants d’una societat que troba en els karaokes el lloc perfecte on oblidar durant una estona les seves preocupacions, per greus que siguin.

Altres plats forts de la programació

Enguany, la Secció Panorama del DocsBarcelona proposa també títols tan potents com President, un trepidant thriller sobre les eleccions celebrades a Zimbawe el 2018, al poc que Robert Mugabe fos derrocat després de més de trenta anys de presidència, que es van convertir en una lluita per la democràcia en un sistema corrupte controlat pels militars. I un altre plat fort serà Myanmar Diaries, una impactant denúncia col·lectiva del terror perpetrat a Myanmar pel dictador Min Aung Hlaing que es van endur el premi a millor documental a la passada edició de la Berlinale.

També es projectarà Dreaming Walls, un viatge cinematogràfic pel Chelsea Hotel produït per Martin Scorsese en què l’esperit lliure dels 60 xoca amb l’especulació immobiliària durant el procés de transformació de l’icònic hotel de Nova York en apartaments de luxe. I a Nelly and Nadine descobrirem una història d’amor excepcional entre dues dones avançades al seu temps que es van enamorar el 1944 al camp de Ravensbrück i van compartir una llarga vida apassionant després de sobreviure a l’horror del nazisme.

I el públic jove es converteix en el target perfecte de la neerlandesa Shabu, una exuberant proposta musical signada per Shamira Raphaëla que va guanyar el premi a Millor documental juvenil al Festival IDFA. El film, que ofereix una imatge lluminosa que fuig dels estereotips, segueix un adolescent que viu a un suburbi de Rotterdam i que té tot un estiu per compensar la seva àvia després d’haver-li destrossat el cotxe: aprofitarà el seu talent amb la música rap per aconseguir-ho.

Nou talent i sensibilització social

DocsBarcelona 2022 posarà el focus en el foment del nou talent amb diverses iniciatives. La incorporació d’una nova responsable de programació a la secció Doc-U, la directora Anna Petrus, i la creació del Campus Doc-U, així com la internacionalització de la secció a través de DocAround Europe, demostren el compromís del festival amb la nova pedrera, una aposta per les noves generacions que creix cada any i que ara es completa amb un acord amb Netflix, a través del seu programa “Grow Creative”, per a la creació d'un taller d’edició a càrrec de Samuel R. Santana, adreçat al talent emergent de les universitats.

D’altra banda, la col·laboració amb l’Agència Catalana de Cooperació de la Conselleria d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya ha impulsat la creació del programa de sensibilització Acció Cinema, que es traduirà en una mirada integradora i cap a l'acció humanitària dins la programació i els col·loquis de les seccions Docs&Teens i Docs A Prop, així com dos nous tallers: “De la idea a la pantalla”, impartit per Joan Gonzàlez i adreçat a professionals de l’àmbit de la cooperació, i “La cooperació a la pantalla”, per a professionals del sector audiovisual i amb la participació de la plataforma La Fede

El mercat de finançament DocsBarcelona en línia

El mercat DocsBarcelona continua sent una referència internacional per al sector del documental. Enguany, aquesta branca del festival se celebrarà en línia, amb tres convocatòries (Public Pitch, Speed Meetings i Rough-Cut Pitch) que acompanyaran 32 projectes, provinents de 37 països del món. En paraules de Diego Mas Trelles, cap d’Indústria del festival, “DocsBarcelona confirma una vegada més l'abast internacional de les seves activitats, entre les quals comptarem panells, taules rodones, conferències i les reunions habituals de finançament entre empreses de producció, directors i finançadors”.

Entre els projectes en desenvolupament que es presentaran al mercat, n’hi ha cinc procedents d’Ucraïna, que DocsBarcelona acull, en el marc d’una acció per donar suport als professionals que amb l’esclat de la guerra no van poder comptar amb el seu mercat de referència al país. Els cinc projectes els presentarà Darya Bassel, productora de cinema i responsable d'indústria del Docudays UA International Human Rights Documentary Film Festival, esdeveniment previst el passat mes de març a Kíev.

DocsBarcelona compta amb el finançament d’entitats públiques com la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Cultura i de l’Agència Catalana de Cooperació, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, el ICAA i d’Acció Cultural Espanyola (AC/E) a través del seu Programa per la Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE) en la modalitat de visitants. Així com de diversos patrocinadors i col·laboradors privats o representants d’entitats sectorials i socials que contribueixen al creixement, millora i major impacte del projecte.