‘Navalny’, pel·lícula inaugural del Festival DocsBarcelona 2022, guanya l’Oscar a millor documental

La pel·lícula de Daniel Roher havia guanyat també el Bafta 2023 a millor documental i el Premi del Públic al Festival de Sundance 2022

‘Navalny’, del director canadenc Daniel Roher, és un thriller d’espies que retrata la figura d’Aleksei Navalny, un dels més rellevants opositors de Vladímir Putin, i que es troba a la presó des de fa dos anys. Posa el focus en l’enverinament que va patir en un viatge en avió de Sibèria a Moscou i que quasi li costa la vida, en la seva recuperació posterior i en la lluita per esbrinar qui hi havia darrere el seu intent d’assassinat.

El documentalha guanyat l'estatueta daurada a millor documental aquesta matinada i Roher ha recordat Navalny en recollir el premi: “Hi ha algú que no pot estar amb nosaltres aquesta nit: Aleksei Navalny, que continua en règim d’aïllament pel que ell anomena la injusta guerra d’agressió de Vladímir Putin a Ucraïna”.

Navalny al DocsBarcelona

‘Navalny’ va ser la pel·lícula inaugural del DocsBarcelona 2022 i el festival va entrevistar el director, que explicava les dificultats que va haver d’afrontar durant la gravació del documental. Roher també explicava per què la pel·lícula pot ser important per entendre millor la guerra a Ucraïna.

Altres documentals nominats als Oscars 2023 eren ‘Fire of Love’, que va guanyar el** premi a la millor pel·lícula al DocsBarcelona de l’any passat**, i ‘A House Made of Splinters’, que havia passat per la secció professional Industry del festival a l’edició del 2020.

DocsBarcelona 2023

Aquest any arriba una nova edició del Festival DocsBarcelona. Tindrà lloc del 18 al 28 de maig i projectarà una trentena de documentals d’arreu del món. Com sempre, hi haurà diverses seccions: Panorama, Latitud, Docs&Teens i Doc-U o les sessions especials. Les pel·lícules es podran veure als Cinemes Aribau i al CCCB, que també acollirà tot tipus d’activitats paral·leles, així com el Pati Manning i la Universitat Blanquerna-Ramon Llull.

També tindrà lloc el mercat audiovisual DocsBarcelona Industry, que reuneix professionals del sector documental internacional i acull diverses activitats de finançament per a projectes en desenvolupament.