Letter from Masanjia, del cineasta canadenc Leon Lee, obrirà les portes de la 23a edició de DocsBarcelona amb una projecció molt especial i en prime time al programa Sense Ficció de TV3, el pròxim 19 de maig després del TN Vespre. Per primer cop en les seves dues dècades d’història, la pel·lícula inaugural del Festival Internacional de Cinema Documental arriba a les cases dels espectadors a través de la petita pantalla, en una edició afectada per la Covid-19 que ha obligat al certamen a reinventar-se. La pel·lícula estarà també disponible a Filmin durant 24 hores.
La vida quotidiana d’un defensor dels drets humans a la Xina
Als Estats Units, Julie Keith i la seva família van trobar un missatge de socors amagat en una caixa de decoracions de Halloween Made in China. La nota, desesperada, l’escrivia un pres polític anomenat Sun Yi des del camp de treball de Masanjia, a més de 5.000 quilòmetres de distància. La descoberta d’aquella nota, on declarava ser empresonat per les seves creences espirituals i sotmès a tàctiques de tortura per les autoritats xineses, es va fer viral a tot el món i va provocar el tancament del camp de treball. Un cop en llibertat, Sun Yi va declarar ser l’autor d’aquella carta i va passar a viure sota el punt de mira del govern xinès.
Leon Lee va quedar fascinat per aquesta història, va contactar amb el presoner i li va ensenyar a utilitzar equips de gravació i càmeres mitjançant Skype. Durant més d’un any, Sun Yi va capturar en secret imatges de la seva vida quotidiana com a defensor dels drets humans, provocant una tensa relació amb les autoritats xineses. Una història inspiradora i emotiva que alhora revela un meravellós triangle d’improbables herois desconeguts que han gosat exposar i denunciar la persecució permanent del govern xinès contra milions de dissidents.
Leon Lee
El cineasta canadenc ha explorat històries sobre la Xina contemporània prohibides dins de les fronteres xineses. El seu documental Human Harvest, sobre la sostracció il·legal d'òrgans, ha estat vist per milions d'espectadors, transmès a més de 25 països i va rebre el 74º Premi Anual Peabody en l'apartat de Documental. La seva productora Flying Cloud Productions es dedica a treure a la llum històries sobre violacions dels drets humans tant en el cinema documental com en la ficció.