Descobreix tota la programació del DocsBarcelona 2020

DocsBarcelona manté les seves seccions i activitats en una edició online que arribarà als espectadors a través de Filmin.

Festival

Entre el 19 i el 31 de maig de 2020, dues jornades més de les inicialment previstes, i amb la finestra digital de Filmin, que oferirà la pràctica totalitat de la seva programació, el DocsBarcelona manté el seu esperit inquiet i curiós, incloent 35 documentals (28 llargmetratges i 7 curts). Més de la meitat dels quals dirigits o co-dirigits per dones (20 títols, un 55 per cent del total); a més 19 són òperes primes, aspecte que demostra una constant renovació del panorama del documental. De la mateixa manera, no s'oblidarà l'activitat professional, obrint una porta online per continuar treballant en la cerca de finançament i desenvolupament de nous projectes.

13 treballs optaran al Premi al Millor Documental DocsBarcelona dins la Secció Oficial Panorama: hi destaquen títols com Vivos, de l'artista, activista i dissident xinès Ai Weiwei. Després de centrar-se en el tema de la migració a Human Flow (2017) i a The Rest (2019), el cineasta viatja ara a Mèxic per denunciar la corrupció sistèmica a les institucions, posant el focus en la desaparició d'una quarantena d'estudiants que una matinada de setembre de 2014, mentre viatjaven camí a Ciudad de México per commemorar la Massacre de Tlatelolco de 1968, foren atacats per la policia.

Tot un referent per la seva mirada original i punyent als temes que tracta als seus films, la txeca Helena Třeštíková signa, juntament amb Jakub Hejna, Forman vs. Forman. Un documental sobre la figura de l'oscaritzat director d'Amadeus i Algú va volar sobre el niu del cucut, que és també una mirada al comunisme, a l'american dream i al procés d'independència de la República Txeca. També fa un retrat a un artista el primer llargmetratge (i testament cinematogràfic) del recentment traspassat productor Artemio Benki: Solo acompanya el compositor i pianista Martín Perino, testimoni de la baralla entre la seva pròpia genialitat i els efectes de la malaltia mental que li van diagnosticar.

Un altre dels plats forts del festival és Winter Journey, del danès Anders Østergaard. Un híbrid, ficció disfressada de documental o a l'inrevés, que ens descobreix l'existència de la Jüdischer Kulturbund, o Lliga Cultural Jueva, amb la que, a principis dels anys 30, el Ministeri de Propaganda nazi de Goebbels permetia que artistes jueus actuessin per a públics jueus. Un film sobre el significat de ser alemany i sobre com els fills de la generació que va viure la guerra van haver d'afrontar les seves conseqüències. I amb un plus afegit: a les dramatitzacions que incorpora el relat, hi brilla el llegendari actor suís Bruno Ganz (El hundimiento, El Cielo sobre Berlín), en el que va ser el seu darrer treball cinematogràfic.

La secció Panorama presentarà també pel·lícules com Overseas, on la cineasta coreana Sung A-Yoon parla sobre el destí de les immigrants filipines que s'exilien al primer món per guanyar-se la vida com a mainaderes o treballadores de la llar, passant abans per una mena d'escoles d'esclavatge modern, que les converteix gairebé en heroïnes nacionals pel govern del seu país. O títols com Hi, A.I., de l'alemanya Isa Willinger, que parla sobre el desenvolupament dels robots i la intel·ligència artificial, sense evitar els conflictes ètics que s'hi relacionen, des d'una perspectiva insòlita i plena de sentit de l'humor.

El documental ha trobat sempre un ferm còmplice en el cinema que es fa a Catalunya. I, malgrat la baixada de producció, DocsBarcelona continua apostant també per les produccions de casa nostra. S'hi podran veure un total de 11 títols, els més destacats dins la secció Latitud, dedicada a títols iberoamericans. Hi brillaran pel·lícules com ¿Puedes oírme?, dirigida per Pedro Ballesteros, que es submergeix en l'obra i la personalitat de l'artista Jaume Plensa, convertint-se en una reflexió sobre els mecanismes de la creació artística. A la mateixa secció es podrà veure La nova escola, de Ventura Durall, sobre l'intent de revolució educativa impulsat per l'Escola Nova 21, amb un programa basat en l'aprenentatge competencial.

El festival projectarà també Constel·lació Comelade, en la que el director Luis Ortas penetra dins el particular univers creatiu del músic Pascal Comelade. I dins la secció Doc-U, dedicada al talent dels centres d’estudis superiors del país, s'hi podran veure un grapat de títols que demostren el prometedor futur de les noves generacions.