DocsBarcelona acull l’estrena catalana del documental "Perifèria"

Un llargmetratge documental dirigit per Xavi Esteban i Odei A.-Etxearte que fa un viatge a les traces del passat urbanístic i social de Santa Coloma de Gramenet.

Festival

DocsBarcelona acull l'estrena catalana del documental Periferia, una estrena que comptará amb la presència de Pol Roig, sots-cap de programació del festival, presentant la pel·lícula.

Un llargmetratge documental dirigit per Xavi Esteban i Odei A.-Etxearte. Una producció d’Antivaho Cinematográfico en coproducció amb TV3.

Després d’haver estat seleccionada per importants festivals com 65 SEMINCI (Espanya), DOK.FEST Munic (Alemanya), Architecture Film Festival (Portugal), Budapest Architecture Film days (Hongria), entre d’altres, el documental arriba a les sales de cinema catalanes aquest dijous 3 de juny. L’estrena als Cinemes Verdi comptarà amb la presència dels directors, Xavi Esteban i Odei A.-Etxearte, i la participació de l’historiador i periodista Marc Andreu.

Perifèria és un viatge a les traces del passat de Santa Coloma de Gramenet, un municipi de l’àrea metropolitana Barcelona. Els veïns van transformar el suburbi que els imposava l’especulació franquista en una ciutat digna. Aquest passat reverbera en el present dels seus carrers, places i rostres.

L’arquitecte Xavier Valls va ser el pare del Pla Popular, una experiència pionera de participació ciutadana. El 1987 va morir en l’atemptat d’Hipercor. Els seus fills tornen al soterrani on va quedar sepultat el seu arxiu personal per a recuperar aquella epopeia i la de tota una ciutat en lluita. Partint d’aquest descens a la memòria, Perifèria navega, movent-se en espiral, per diversos espais i personatges del present de la ciutat.

Què sosté l’urbanisme d’una ciutat i les nostres maneres de viure? Es pot resistir al vertigen d’un món que no es deixa transformar a millor? Les perifèries se’ns revelen com a espais on assajar formes de vida genuïnes avui, demà i sempre.

Després de l'estrena, aquest dijous als cinemes Verdi de Barcelona, que ja ha esgotat les localitats, es podrà veure als Cinemes Verdi el dimecres 9 de juny a les 20.45h i el dimecres 16 de juny a les 20.45h, i durant els mesos vinents en diverses ciutats catalanes.