El documentalista John Wilson culminarà la seva estada a Europa amb una Masterclass al DocsBarcelona 2024

El cineasta nord-americà revelarà els secrets que s’amaguen rere la seva mirada única i captivadora i la seva sèrie produïda per HBO Max, 'How To with John Wilson'

Indústria

Més enllà del profund sentit de l’humor i de la ironia que la caracteritzen, l’obra de John Wilson expressa un desig sincer d’entendre el món des d’una perspectiva humanista. A la Masterclass dirigida als professionals de DocsBarcelona Industry (6-10 de maig), el director desconstruirà la seva obra, compartirà el seu mètode de treball i descobrirà el procés creatiu que hi ha rere How To with John Wilson, la sèrie de tres temporades sobre la vida quotidiana que ha aconseguit èxit mundial a HBO Max.

“És un plaer rebre a Barcelona un dels directors de documental amb una aproximació més humana i empàtica a la mundanitat, un cineasta amb tal capacitat d’apreciar els detalls de la vida i de delectar-se amb el que només veiem quan mirem amb atenció”, ha destacat el responsable d’Indústria del DocsBarcelona, Èric Motjer.

How To with John Wilson ha obtingut nominacions a alguns dels principals premis de la indústria com ara els Primetime Emmy Awards, els Writers Guild of America o els Television Critics Association Awards i ha guanyat el Critics’ Choice Real TV Award a la Sèrie Millor Estructurada, entre d’altres. En pocs anys, John Wilson s’ha convertit en una de les veus més destacades, singulars i refrescants del món documental. Havent conclòs la seva exitosa sèrie, ha deixat a tothom a l’expectació de què farà a continuació.

John Wilson s’unirà a la programació de DocsBarcelona Industry (6-10 de maig) en el marc del Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona DocsBarcelona (2-12 de maig) i després de passar pel Visions du Réel International Film Festival (Suïssa). El programa complet de DocsBarcelona Industry s’anunciarà a principis d’abril, mentre que les acreditacions per a professionals a preu reduït ja estan disponibles i es poden adquirir fins el 3 de març.

Sobre John Wilson

Originari de Nova York, el seu interès pel cinema va néixer quan el seu pare li va regalar una càmera de vídeo. No va trigar a fer-ne ús: només sortir de l’institut, va completar el seu primer llargmetratge, Jingle Berry. John Wilson va estudiar cinema a Binghamton University, on va descobrir el potencial de la no-ficció i va aprendre, diu, a preguntar-se pels motius que impulsen la seva creació abans de pensar-ne la forma. A Binghamton, es va deixar inspirar pels personatges i espais de la ciutat, i va rodar-hi el curtmetratge Looner, sobre una comunitat fetitxista de globus.

La seva visió artística va rebre grans influències de la primera feina que va fer després de la universitat, en què va treballar per a un investigador privat a Boston. El 2015, li van encarregar de fer un film sobre la gira de David Byrne. El resultat va ser el curtmetratge Temporary Color, que ha estat descrit com un “documental musical de true crime sobre David Byrne i un parell de criminals violents”. Aquesta obra, juntament amb un documental que Wilson va fer per Vimeo sobre el Festival de Sundance, va cridar l’atenció del comediant i guionista Nathan Fielder, amb qui Wilson va començar a col·laborar el 2018.

El 2020, la primera temporada de How To with John Wilson es va estrenar a HBO, produïda per Fielder, Michael Koman i Clark Reinking. La sèrie va ser aplaudida pel públic i la crítica, i va posicionar Wilson a la llista TIME100 Next de 2021. Havent estrenat la tercera i última temporada de la sèrie el 2023, Wilson ha captivat audiències d’arreu del món amb la seva perspectiva original i propera, i una capacitat única de commoure i fer riure a través d’escenes de la vida quotidiana.