Awards and jury

2020
DocsBarcelona 2020 maintains its awards and recognitions to reward the best documentary films.
The award ceremony will be on Sunday, May 31st at 8:30 p.m.
Awards

Awarded by the audience

Audience Award to best film of the Oficial Sections (Panorama, Latitud and What The Doc!). Awarded by the audience and consists of 1.500€ and a statuette.

Award-winning movie: ¿Puedes oírme? by Pedro Ballesteros

This award is applicable to any of the films (except DOC-U Section and Docs&Teens) with a theme or topic that defends the rights proclaimed in the Universal Declaration of Human Rights, the freedom of speech and the values shared by International Amnesty, and it also shows a remarkable use of cinematographic elements in the fight for transforming reality.

Award-winning movie: Overseas by Sung-A Yoon

With a cash prize of 5.000€ and a statuette.

Award-winning movie: Faith by Valentina Pedicini

DOC-U Award to best film of this section. Awarded by the DOC-U Jury, it consists of 1.000€ worth of rental for shooting equipment. Sponsored by 16nou.

Award-winning movie: Mareas Ocultas by Mònica Cambra

Awarded by the young audience

Award to best film in this section awarded by the audience.

Award-winning movie: Lo que dirán by Nila Núñez Urgell

Awarded by the audience

Granted by the audience attending the screenings of DocsBarcelona of the Month in 2019 and consists of a statuette.

Award-winning movie: Womanhood by Beryl Magoko

DocsBarcelona Latitud Award to the best film of Latitud DocsBarcelona section.Consists of a 3.000€ worth of completion work (conformation, graphics, color correction and final deliveries) for the director’s next film and a statuette.

Award-winning movie: El gran viaje al país pequeño by Mariana Viñoles

DocsBarcelona Panorama Jury

New Talent Award to best film of the newcomer directors at Panorama Section. Consists of an statuette.

Award-winning movie: Solo by Artemio Benki

Awarded by ProDocs.

PRO-DOCS Award to Best Catalan TV Documentary 2019

DocsBarcelona What The Doc! Award to the best film of What The Doc! section. Consists of an statuette.

Award-winning movie: Il Varco by Michele Manzolini and Federico Ferrone

Award to the best film of the Reteena Itinerary, awarded by young jury Reteena, made up of young people between 16 and 21 years old. The prize is a statuette.

Award-winning movie: That which does not kill by Alexe Poukine

Juries

Amnesty International Catalunya Jury

Doctoral student in Communication at the UPF in Barcelona. Creator and writer of the TV series Les de l’Hoquei, for TV3 and Netflix. She’s an activist for Amnesty International Catalonia since 2013 and she’s currently part of its executive board, where she represents the gender committee.

He holds a Bachelor's Degree in International Relations and a Master's Degree in Human Rights and Governance. He has worked and collaborated with various cooperation organizations on the field in countries such as Senegal and Madagascar and with international bodies such as UNRWA. He has been head of volunteers at various social organizations and is currently head of activism at Amnesty International Catalonia.

Dani Vilaró. A journalist specializing in human rights and development cooperation, he has worked in various media, NGOs, and in the public administration. Since 2010 he is the head of communication at Amnesty International Catalonia. He teaches Narrative at Barcelona’s Writing School, l’Ateneu Barcelonès, and has published the short story book Si em toques, cauré (published by Vienna Edicions, 2017).

DocsBarcelona Panorama Jury

Montse Armengou és una distingida periodista i documentalista investigadora, treballa a Televisió de Catalunya (TV3) des de 1985 i actualment és la directora del programa Sense Ficció de TV3. És codirectora, juntament amb Ricard Belis, de Els nens perduts del franquisme (2002), Les fosses del silenci (2003), Avi, et traure d'aquí (2013) i Els internats de la por (2015) entre d'altres. A través del seu treball com a documentalista, Armengou ha presentat noves proves sobre la història social de la repressió a Espanya durant la dictadura del general Francisco Franco. Els seus documentals han rebut nombrosos premis, han estat publicats en forma de llibre i s'han convertit en un recurs per a agències i activistes de drets humans. L'any passat, va ser professora visitant a la Universitat de Nova York i el seu treball ha estat utilitzat, citat i discutit per diverses unitats de les Nacions Unides.

Jordi Costa és autor dels llibres Mondo Bulldog (1999), Vida Mostrenca (2002) i Todd Solondz: En los suburbios de la felicidad (2005), entre d'altres. Ha comissariat les exposicions Cultura porqueria. Una espeleologia del gust, J. G. Ballard. Autòpsia del nou mil·lenni (totes dues al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona), Ficciones en serie i Ficciones en serie. Segunda temporada (SOS 4.8) i Plagiarismo (La Casa Encendida), aquesta última al costat d'Álex Mendíbil. Ha dirigit les pel·lícules Piccolo Grande Amore i La lava en los labios (ambdues de 2013). Actualment treballa com a cap del departament d'exposicions de l'CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona).

Brigid O'Shea és australiana i ha treballat per a festivals de cinema i organitzacions dedicades a el cinema documental europees des de 2008. Amb una llicenciatura en Belles Arts obtinguda a Melbourne i Berlín, va començar com a estudiant en pràctiques al Berlinale Talent Campus. Va treballar per a diversos departaments de la Berlinale com a freelance fins a 2014, inclòs el EFM i també en el Co-Production Market, fins a adoptar un enfocament més centrat en el documental creatiu després de coordinar el Programa de la Indústria DOK entre 2009-2015. Això també li va permetre treballar per compte propi per a l'Institut de Cinema Documental a Praga, en el Màster Documental Campus i en diverses productores amb seu a Berlín. Va ser nomenada directora de el Programa d'Indústria de l'DOK al gener de 2015. Porta la coordinació de tutors en àmbits com el cofinançament europeu, gestió cultural i estratègies de festivals en llocs com Amèrica de Nord i Europa de l'Est. Al febrer de 2020, va co-fundar la DAE (Documentary Association of Europe).

Llicenciada en Periodisme per la UAB, va començar la seva trajectòria professional a mitjans locals, com Canal Català Vallès, Ràdio Sabadell o Televisió de Sant Cugat. Ha treballat als informatius de RAC1 i a 8 al dia, amb Josep Cuní. Actualment és la sotsdirectora del programa Islàndia, de RAC1, i la podeu escoltar cada dia al costat d’Albert Om. Islàndia ha rebut el premi Ràdio Associació de Catalunya al millor programa de ràdio l'any 2017. Xinxó és l'autora del llibre Jo també porto el llaç groc i d'un dels relats de ficció del llibre Política criminal.

DOC-U Jury

Roger Carandell Viñals (Vic, 1987) va estudiar periodisme a la Universitat de Vic. Des del 2006 fins al 2013 va treballar per la ràdio Flaixbac on va crear i presentar el programa BAC UP; un espai de ràdio que va tenir molt èxit entre els joves i amb unes molt bones xifres d'audiència. El 2010 va fundar el portal Adolescents.cat, actualment amb una comunitat activa de 450.000 usuaris únics mensuals i un mitjà de referència entre els joves de 12 a 19 anys. Des del setembre del 2018 dirigeix i presenta el programa Adolescentsicat que s'emet a Catalunya Ràdio, iCat, Youtube i al Canal33. Actualment es troba rodant un programa per a la pròxima temporada de TV3.

Pol Galofre Molero (Barcelona, 1987) és graduat en Cinema i Audiovisuals a l'ESCAC. És un dels coordinadors del projecte Cultura Trans, juntament amb Miquel Missé, amb qui també ha editat el llibre PolíticasTrans: Una antología de textos desde los estudios transnorteamericanos. També ha participat com assessor a l'obra de teatre Limbo de Les Impuxibles, i (Nos)outrxs de Raquel Freire i Marta E. Miranda. És docent al Màster Gènere i Comunicació de la UAB i l'Espai DebuT, així com formador sobre diversitat sexual i de gènere. Actualment treballa com a informador i dinamitzador al Centre LGTBI de Barcelona i és uns dels assessors del col·lectiu Ficcial.

Directora, càmera i muntadora de documentals i ficció. Graduada en Mitjans Audiovisuals a la Universitat Politècnica de Catalunya l’any 2015. Paral·lelament va estudiar Direcció de Fotografia a l’ECIB (Escola de Cinema de Barcelona) i més endavant va realitzar el Màster en Teoria i Pràctica del Documental Creatiu a la Universitat Autònoma de Barcelona i el Postgrau en Muntatge Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra. Lo que dirán (2017) és la seva òpera prima, un projecte de final de màster que va tenir la seva estrena mundial a IDFA i a nivell nacional al Festival de Cinema Internacional de Gijón on va guanyar el premi a Millor Pel·lícula Espanyola. En el panorama català va guanyar el premi a Millor Documental al Festival de l'Audiovisual Català SomCinema i, després de rebre una menció especial del jurat al Festival Cinespaña a Toulouse, va guanyar el Premi de la Residència del Festival de l'Alternativa a Barcelona. Com a muntadora cal destacar la pel·lícula Ojos Negros, guanyadora del Biznaga de Plata al Festival de Màlaga de 2019 i nominada als Gaudí a millor pel·lícula de parla no catalana.

DocsBarcelona Latitud Jury

Cineasta guardonada, els documentals de la qual s’han projectat a festivals internacionals i s’han emès a nombrosos territoris, provocant el debat públic i influint en la presa de decisions polítiques. Filmografia: Comprar, llençar, comprar (2010. Premi de l’Acadèmia Espanyola de Televisió 2011, Ondas 2011), La tragèdia electrònica (2014. Prix Itàlia 2015, projectat al World Resources Forum Interpol), Lladres de temps (2018. Millor producció televisiva internacional, DocsBarcelona 2019), Megafires (2019. Premi de l’audiència, RushDoc 2020, EUA).

Teresa Font, llicenciada en Filologia Anglesa, és una reconeguda muntadora amb més de vuitanta pel·lícules, sèries de televisió, curts i documentals editats. Va començar la seva carrera com a muntadora de programes per a TVE des del 1977 fins el 1988. L’any 1979 edita el seu primer llargmetratge Nemo, una pel·lícula experimental de Jesús Garayi el documental Numax presenta… de Joaquin Jordá.Actualment, compagina la seva feina com a muntadora impartint classes de muntatge a l’ECAM (Madrid) y esporàdicament a l’ESCAC (Barcelona), mentre imparteix conferències a varies universitats estatals. Entre els nombrosos premis i reconeixements al llarg de la seva fructífera carrera, en destaquen el Premi de Muntatge del Círculo de EscritoresCinematográficos per El día de la bestia d’Alex de la Iglesia (1995), Goya al Millor Muntatge per DíasContados d’Imanol Uribe (1995), Premi a una trajectòria professional al Festival Cine por Mujeres (2019), Premi Ricardo Franco al Festival de Cine de Málaga (2016) i Goya al Millor Muntatge per Dolor y Gloria de Pedro Almodóvar (2020).

Periodista i crítica de cinema i audiovisuals. Professora de Teoria i anàlisi del Film i la Televisió i de Corrents Estètics Contemporanis en Comunicació a la Universitat Rovira i Virgili. Membre del Consell de Redacció de Caimán Cuadernos de Cine col·labora també, entre d'altres, a Ara, El Confidencial, Time Out Barcelona, Fotogramas, Rockdelux, Sensacine... Col·labora com a assessora de programació al D'A-Festival Internacional de Cinema d'Autor de Barcelona i el Festival Internacional de Cine Europeo de Sevilla.

What The Doc! Jury

Docent, crític i periodista cinematogràfic. És col·laborador de Fotogramas, el Diari ARA i Rockdelux, a més de director de la revista digital Otros Cines Europa i Assistant Editor de la revista novaiorquesa Film Comment. Ha participat en monografies col·lectives sobre l’obra de TerenceDavies, Claire Denis i Rainer W. Fassbinder, entre d’altres, i és l’editor de l’antologia de textos crítics La mirada americana: 50 años de Film Comment. Imparteix classes d’anàlisi fílmica en el Grau i en el Master de Direcció d’ESCAC (Escola Superior de Cine i Audiovisual de Catalunya) en a La Casa del Cine. És membre de l’ACCEC (Associació Catalana de la Crítica i l’Escriptura Cinematogràfica) i de FIPRESCI (Federació Internacional de la Premsa Cinematogràfica).

Young Jury Reteena

Oriol Pla, 20 anys. Estudio Comunicació Audiovisual a la UAB. Des de fa uns anys m'agrada consumir històries, tant les que són bones com les que m'agraden perquè sí. El que no m'agrada és quan s'acaben, i llavors només em queda comentar-les, que també està bé. El diàleg amb el procés creatiu em va aportant diferents perspectives d'una realitat que dona molt de sí, ja sigui per bo o per dolent, i que també té bastant, fins i tot massa, per explicar.

Estudiant de Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra, ha participat en la creació de diversos projectes audiovisuals vinculats a el món de la ficció i no-ficció. En l'últim any ha participat com a coguionista en el nou llargmetratge de la productora Mr. Miyagi Films i actualment està desenvolupant el llargmetratge de ficció Un sol radiant.

Pablo Mérida, 19 anys. Estudiant d’Humanitats a la UPF. Intent d’escriptor i guionista. M’agrada el cinema des que tinc ús de raó. Sóc un ferm creient de la dita que diu: una imatge val més que mil paraules. Així que, hi ha millor manera per explicar una història que amb una pel·lícula?

Raül Baell, 16 anys, @rbaell_. Estudio 4rt ESO. M’apassiona moltíssim el món del cinema, la interpretació, la fotografia… M’agrada qualsevol gènere cinematogràfic, però sobretot la ficció i la comèdia. Per a mi, el cinema és una forma d’expressar els sentiments. D'aquí a uns anys el meu somni és convertir-me en director de cinema.

Miriam Laaziz, 20 anys, @_miriamld. Estudio a l'ESCAC. Desitjo especialitzar-me en direcció de cinema tot i que estic interessada en tots els àmbits artístics. M'agrada el cinema d'autor, tot i que l'oportunitat d'assistir a festivals i també els estudis a l'escola m'estan ensenyant molts altres tipus de cine que també tinc ganes d'explorar.

You may also like
Programme
2020 Edition